Skip to the content

Min mormor Gladys

Jag finns också med min egenskrivna pjäs "Min mormor Gladys” i regi av Gunilla Röör. Jag kommer ensam och behöver enbart en ljudanläggning, projektor och projektionsduk. Föreställningen är ca 50 minuter lång och följs av en frågestund och diskussion med publiken.

Originalidé Pia Forsgren, produktion och urpremiär på Judiska Teatern 2010. Under 2012 har föreställningen spelats på Göteborgs Dramatiska Teater och Göteborgs Stadsteater och också turnerat i Mellansverige

"Den 5 september 1946 tog skulptören och trebarnsmamman Gladys Heyman-Nystroem sitt liv, 54 år gammal. 60 år senare får hennes dotterdotter, skådespelaren Jessica Zandén, en oväntad present: Gladys handskrivna, av alla helt okända, dagbok från några av ungdomsåren i början av förra seklet. Febrigt börjar hon läsa och fram träder en dristig, begåvad och passionerad kvinna. Dagboken berättar om hur den unga Gladys lämnar Sverige för att studera konst hos Emile Bourdelle i Paris. Hon ska bli skulptör och har redan fått utbilda sig hos bl.a Carl Eldh. Hon blir hejdlöst förälskad i staden och senare också i sin blivande make, den store kompositören Gösta Nystroem.

Jessica Zandén stod plötsligt med sin mormors liv i famnen som ropade: Spela mig! Ta mig på allvar! Och när något fattas er - dikta mig! I en både försiktig och djärv forskning har hon försökt framkalla hennes bild och berätta historien om en av alla de glömda kvinnor om vars män vi vet allt men om dem själva intet."